Lappkok

För 12 personer.

Här kommer ett recept för jägare. Efter en sådan middag som den här så jagar man i flera dygn utan vila.

Ingredienser:
Renkött. 2 stora slaksidor med renfeta.
Märgben. Minst en märgpipa per person.
Renhjärta 3 st.
Rentunga 8 st
Renblod 6 dl.
Vetemjöl till blodklimp.
Grovsalt.


Tillagning:

Slaksidorna styckas i lämpliga portionsbitar samt läggs i en stor kastrull med vatten för kokning. Grovsalt tillsätts i lämplig mängd vilken bedöms vid avsmakning av buljongen. Den totala koktiden är c:a 1.1/2 timme, dock skall köttet inte lossna helt från benen utan erbjuda visst tuggmotstånd. Efter c:a 1/2 timmes koktid tillsätts rentungorna samt märgbenen.
Efter detta erfordras ett nytt uppkok på c:a 30 minuter. Buljongen kan vid behov skummas under koktiden men om detta utesluts ger det anrättningen en starkare smak och arom.
Blodet till blodklimpen spädes med 4 dl vatten och i denna rörs vetemjöl i till en lämpligt seg och luftig konsistens. Smeten saltas något, men man bör ta i akt att buljongen den skall kokas i redan är saltad. När man tar upp smeten med liten slev skall den vara seg så den sitter ihop med ett utdrag på c:a 15 cm innan den brister. Brister smeten direkt blir klimpen för hård och man måste späda den med mera vatten samt upparbeta den till lämplig konsistens.
Klimpen kokas i buljongen de sista 15-20 min och är klar när den börjar flyta upp.
Klimpen kan som läckerhet även tillagas på ren hjärna och mjöl men då det erfordras c:a en hjärna per skalle äter man detta bara till mycket speciella tillfällen. Koket som skall avnjutas varmt direkt ur grytan ger en stark tillfredsställelse för varje frusen, blöt jägare och det
enda som brukar bryta tystnaden är när benmärgen ur märgpiporna sugs in med ett ljudligt sllluurrpp.
Anrättningen vilken är en samisk maträtt av gammal tradition är mycket praktisk att tillaga ute i vildmarken då de enda tillsatser utöver vad renen kan ge är salt, mjöl och vatten.
Samerna brukade även till ändamålet torka ren blodet i väl rengjorda ren magar för att kunna bibehålla det till framtida behov utan att det förstördes. Tilläggas kan att maträtten är av kraftig karaktär och man brukar inte behöva något stort energitillskott de första dagarna trots milslånga jaktturer i tuff terräng i de fjällnära tjäderskogarna.

Mats-Ola Jonsson skrev receptet

Vår produkt användes i detta recept.